Mijn zorg rondom borstvoeding

Mijn zorg rondom borstvoeding

Als lactatiekundige heb ik een streepje voor qua begeleiding bij de borstvoeding. Ik zal mijn uiterste beste doen om jou zo goed mogelijk te begeleiden bij het opgang brengen van de borstvoeding. Ook zal ik je na de kraamtijd nog verder begeleiden, mocht dat nodig zijn.

Als uitgangspunt voor de het goed opgang brengen van de borstvoeding werk ik met de vijf standaarden voor borstvoeding.

Standaard 1: organisatie
In Standaard 1 staan de criteria die voor de gecertificeerde organisatie op de achtergrond regelen wat nodig is om een goed voedingsbeleid neer te zetten voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar. Ze vormen de kapstok waaraan de praktijk van de gecertificeerde begeleiding bij voeding voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar op basis van de overige standaarden wordt opgehangen, te uit weten: beleid, scholing, prenatale voorlichting en ketenzorg.

Standaard 2: pasgeborene
De eerste kennismaking tussen moeder en baby vindt plaats in huidcontact. De reflexen van de baby zijn sterk in het eerste uur. Een gezonde op tijd geboren baby wisselt beweging en rust af en kruipt in de loop van een uur van de buik naar de borst.. Daarom krijgen alle moeders hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. De eerste voeding wordt gegeven in huidcontact, ongeacht de voedingskeuze van de moeder. Het intense huidcontact bevordert dat het kind wordt gekoloniseerd met de huidflora van de moeder. Alle ouders worden uitgenodigd om hun pasgeborene tijdens de eerste kennismaking ook aan de borst te laten snuffelen en een eerste maal te laten aanhappen.

Standaard 3: praktijk
Alle ouders hebben informatie nodig over de behoeften en reflexen van hun baby. Begeleiding helpt om de theorie in praktijk te brengen en te herkennen wat een voedingssignaal is, of een signaal van verzadiging, en hoe een normale drinkpauze eruitziet.

Standaard 4: kind
Als baby’s groter worden is het tijd om naast de melkvoeding ook vaste voeding te geven. Ouders hebben informatie nodig wanneer en hoeveel vaste voeding hun kind nodig heeft en hoe snel kinderen in het algemeen vaste voeding leren eten en leren drinken uit een beker

Standaard 5: hechting
Een baby groeit niet alleen van voeding, maar ook van liefde en aandacht. Ouders moeten weten hoe zij de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren door responsieve verzorging.

Op de volgende websites is goede informatie te vinden over borstvoeding:
Borstvoeding.com
La Leche League

Voor het volgen van een borstvoedingscursus kun je kijken op de site van

https://mensenkinders.nl/borstvoeding/